Waarom is de verbinding van preventie en zorg nodig?
Analyses van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) en JOGG hebben aangetoond dat de zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas verbeterd kan worden. Een sluitende ketenaanpak met een effectief en kwalitatief goed aanbod voor deze kinderen is vrijwel nergens voldoende aanwezig. In veel gemeenten zijn er echter mogelijkheden om de ketenaanpak te verbeteren, inhoudelijk, organisatorisch en financieel. Inhoudelijk is er behoefte aan innovatie, omdat kinderen met overgewicht en obesitas op dit moment vaak onnodig dure zorg krijgen en in het medische circuit terechtkomen. Uitgangspunt is dat er wordt gestart met de minst ingrijpende en minst kostbare ondersteuning in de wijk. De nadruk komt te liggen op het versterken van de kwaliteit van leven.
Stand van zaken in Harderwijk
In Harderwijk wordt er door combinatiefunctionarissen, kinderartsen, huisartsen, diëtisten, CJG ( jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en jeugd en gezinswerkers), fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen, sportaanbieders, winkelketens, kinderopvang en onderwijs steeds meer samengewerkt om een sluitende ketenaanpak te realiseren voor kinderen die overgewicht hebben. Want door preventieve activiteiten en zorgactiviteiten met elkaar te verbinden leren verschillende professionals elkaar kennen en gaan ze met elkaar samenwerken. Overgewicht en obesitas bij kinderen wordt op die manier op tijd gesignaleerd en kan over de hele keten eenduidig worden aangepakt. De verbinding van preventie en zorg versterkt de kwaliteit en de effectiviteit van de ketenaanpak.
Naast alle JOGG activiteiten is er in 2016 een gecombineerde leefstijl interventie voor kinderen genaamd Move (F)it ontwikkeld. Hierbij staat het plezier in bewegen voorop en wordt erin groepsverband gewerkt aan een gezondere leefstijl. Ondertussen heeft het programma een doorontwikkeling gemaakt naar Move (F)it 3.0. Aanmelden kan via info@cjgharderwijk.nl of Tel. 0341-799904
Tevens zijn er tijdens regionale inspiratiebijeenkomsten afspraken gemaakt over verdergaande samenwerking waarbij de rol van “ de centrale zorgverlener” verder wordt uitgewerkt en waarbij een borging van de ketenaanpak tot stand komt in zowel beleid als praktijk.
Het CJG en JOGG-Harderwijk hebben samen een handige verwijstool ontwikkeld, die antwoorden geeft op wie / wanneer /we waarheen kunnen verwijzen. Klik op de onderstaande knop om deze handige verwijstool te openen: